Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.8.2008, Jan Vítek, aktualita
Dnešní notebooky se dokáží již snadno díky bezdrátovým technologiím (IR, Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, rádiové vlny) obejít bez kabelů a do budoucna se chystají další ještě výkonnější a méně energeticky náročné standardy. Co však zatím bezdrátovým...
JuraCRD (1) | 22.8.200821:13
Co se týká limitů záření ­(hlavně mikrovlnného­), ty u nás dřív byly, ale dnes už se jedná pouze o doporučení. Muselo se to tak udělat, jinak by tady nikdy nemohl stát US radar který bude vyzařovat do vzduchu obrovské výkony. Co se týká přenosu energie vzduchem, moc bych na tuto technologii nesázel, ztráty tady budou vždy a rozptýlená energie která se ­"ztratí­" rozhodně nebude zdraví ani ostatním přístrojům prospěšná. Btw. vtip pro odlehčení: ČR se po stavbě US radaru konečně stane rájem na zemi ­- budou tu padat z nebe pečení holubi :)
Odpovědět0  0
thomas.007 (40) | 22.8.200816:26
je to obyčejný vf transformátor bez jádra s velkou vzduchovou mezerou mezi primárním a sekundární vinutím...
Tedy zase vědci z USA přinesli něco ­"nového a neznámého­"!
Sám mám model auta,které je osvětleno LEDkama a přes tyhle vinutí a usměrňovač s ­"Shotky­" diodou dobíjí vnitřní akumulátor.
Mé parametry:
Vzduchová mezera cca 1­-2cm
frekvence 120kHz
výkon cca 1W
výrobní cena asi 30Kč i drátem ;­-)
Odpovědět0  0
l.jelinek | 22.8.200815:21
opet priklad, kde vsude se Intel angazuje. Mam tokovy pocit, ze kdyby to ted zabalili na procesorovem trhu, tak se stejne sluzne uzivi z patentu a vyzkumu, stejne jako IBM ­(ta to udelala opravdu hodne chytre­).
Odpovědět0  0
pecaks | 22.8.200814:01
Pokud to nebude okolo 100, tak je to nanic ­- z ekologického pohledu... Pokud je to 10, nebo 75% to je uplně jedno ­- pokud nechci byt zavislý na dratech tak to zaplatim. Navic takove zarizeni nebude zrovna levne, takze kdo si ho koupi urcite neresi ucet za elektrinu...
Odpovědět0  0
Miko_opětbezloginu | 22.8.200814:07
ale pokud by z toho nějakým způsobem vzešel rozumný ­(tj. použitelný­) přenos energie orbita ­-> povrch, určitě bychom těch 25% oželeli ­(tedy je otázka co by těch 25% provedlo­).
No nic, to už jsem poněkud mimo :­))
Odpovědět0  0
james008 (104) | 22.8.200812:35
By me zajimalo kdy se sestavi nejaka rada ohledne kontroly elektronickeho smogu a bude tohle zase omezovat a lide budou vymyslet jak to delat lepe pevnym spojenim nez bezdratovym
protoze pri mnozstvi bezdratovych technologii na svete
uz to je celkem lidove receno o drzku v cem zijeme.
Ale je hezke ze jde technika dal... bez toho by jsme nemohli casem
prijit na to ze to delame ceklu dobu blbe apod...
nebyly by stare technologie meneny za nove.....
a svet by nebyl tak zajimavy....

Jen me mrzi ze drtiva vetsina odvetvi se specializuje na to jak ceho dosahnout ...ale nezahrnujou do toho i fakt ...za jakou cenu pro lidstvo... a co by mohlo nastat kdyby....
Proste premyslet pri vyvoji v sirsich rozmerech ne jen v uzkych vyvojovych Funguje ­- Nefunguje :­-­)
Zrovna ted vidim vhodny cas zastavit na chvili vyvoj a zamerit
se na reseni toho co jsme jim zpusobili...a az vyresime sve chyby tak vyvijet dal ..ale to je utopie ktere se asi nikdy nedockam :­-)
Odpovědět0  0
xlisec | 22.8.200815:12
zakony ohledne elektronickeho vyrazovani do okoli samozrejmne jsou. Testuji se napriklad automobily kvuli elektromagnetickemu vyrazovani. Je stanovena urcita horni mez, kterou clovek muze byt ozaren, proto je kolem radaru bezletova zona.

dratove spojeni je samozrejmne mnohem lepsi na prenos a transformaci energie. Transformator je jedno z zarizenich s nejlepsi ucinnosti.

Existuje narodni urad, ktery hlida pridelovani frekvenci a kontroluje vysilaci vykon zarizeni, tak bych se mnozstvi zarizeni nebal.

ten povzdech o vyvoji technologii nechapu...
Ten tvuj posledni odstavec je taky pekne mimo. Vyvoj jde dal a dalsi verze opravuji stare chyby.
Odpovědět0  0
ljubabljat (8) | 22.8.200817:25
no jedna vec je elektronicky smog a ruzne bezdratove technologia a druha vec je moznost cloveka mutovat a prispusobit se k cemukoliv. samozrejme nesmi to zareni prekrocit urcitou mez. zijeme v stale menici se dobe, nekteri lidi to zvladaji dobre ­(ja,zatim ok­) a jiny ne ­(alergici a pod...­). a neni to jenom o elektronickom smogu, ale i o chemickym a nemluve o myslenkoveem ­(komercni vypatlavacky­).

technika musi jit dal, protoze jestli ne, tak blbe skoncime. ono v podstate i kdyz budeme mit ­(v blizke minulosti ­- mozna 20 let­) Bozi technologii, tak bude zalezet jak s ni lidi nalozi ­(oprava regenerace OR zbrane­-devastace­).

stare za nove a evoluci nezastavi zadnej clovek. je to prirozeny vyvoj s tim, ze muzeme pritom sledovat jak pozitiva, tak negativa. v kazdem pripade je to vyrovnany, protoze v kozmickem pravidlu je vsechno v rovnovaze, jenom nase mysl muze sem tam videt veci cerno, nebo ruzovo.

utopie je, ze vytvorime kvantove systemy, nanotechnologie, proste vememe svetlo do svejch ruk a pak budeme mit moznosti opravit cokoliv. dokonce i v globalnim meritku. premejslel jsem par let o tom a vsechno zle je na neco dobre. to mi muzes verit. jestli to,ale stale vidis tak cerne, tak nevim jak bych ti pomohl. jedine, ze bys mi pomoh vyvijet technologii, ktera je utopie o ktere mluvis. ;­)

ps: sorry za moje grama, ale ucim se cesky ­(zatim jenom­).
Odpovědět0  0
Zeus(CZ) (13) | 22.8.200812:02
Stejně je to geniální, bezdrátový přenos elektřiny! Už mi chybí jen ten teleport, a bylo by dokonáno ­(ale uznávám, že pak už by skutečně nikdo nechodil pěšky ... :­))
Odpovědět0  0
Michal Aichinger | 22.8.200811:23
Zajimave jak lze objevit neco co pred sto lety uz bylo objeveno. Tesla pred sto lety predvadel sve bezdratove zarivky se selektivnim ladenim ­- tedy dokazal rozsvitit pozadovanou zarivku v mistnosti. Doufam ze to tedy vynaleznou znovu a brzo.
Odpovědět0  0
zdenek11 | 22.8.200811:42
Ono po těch 100 letech je taky kolem Tesly víc mýtů než skutečnosti a třeba takovou věc jako účinnost Teslova bezdrátovýho přenosu energie ti teď asi neřekne nikdo a to je právě ten parametr bez kterého se nikdy nedostane do praxe. Můžeš rozsvítit žárovku bezdrátově na pár metrů, ale pokud to bude třeba s 10 procentní účinností tak je to nepoužitelný, v tuhle chvíli při vzrůstajících cenách energie bych viděl jako použitelnou účinnost rozhodně přes 50% a spíš tak okolo 80% a je otázka jestli se něčeho takovýho dá dosáhnout při bezdrátovým přenosu. Ostatně ani Intel se teď nepochlubil účinností.
Odpovědět0  0
Blackfighter (1) | 22.8.200811:49
Intel má učinnost asi 75% ­(tzn. 25% energie jde přenosem do háje­) což si myslím že je docela použitelný.
Odpovědět0  0
Pardot Kynes (2) | 22.8.200817:14
Tak 75% je v pohode, ked beriem v uvahu ze aj klasicke zdroje maju ucinnost len niekde okolo 80%
Odpovědět0  0
Miko_opětbezloginu | 22.8.200814:00
Ale je fakt, skutečně hodně dokumentů­/záznamů­/strojů chybí ­(anebo někde ­"leží­"). Kdyby byl Tesla jen šarlatán, někteří uznávaní lidé s kterými se setkal a spolupracoval by ho asi poslali k šípku.
Kdysi na elektrice mě bylo řečeno kantory napůl vážně ­"střídavina je zvláštní věc, její chování vlastně umíme jen odhadovat­".
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.